Geboorterituelen deel 1: De Openingsceremonie

Toen ik zwanger was van mijn dochter, raakte ik gefascineerd door de verschillende tradities en rituelen rondom geboorte die over de hele wereld uitgevoerd worden. In elk land lijkt er wel een andere traditie en manier van omgaan met de geboorte van een kind te bestaan.

Wat me opviel is dat veel van de tradities en rituelen zich focussen op de periode na de geboorte. Deze rituelen worden ook wel sluitingsrituelen genoemd. Een veel genoemd fenomeen is de '40 dagen' (of soms een ander aantal, afhankelijk van het land) periode, waarin moeder en kind (en de rest van het gezin) de kans krijgen zich volledig te focussen op elkaar, de hechting en het herstel van het lichaam en in balans brengen van ritme en (borst)voeding. Aan het einde van deze periode vindt er vaak een ritueel plaats om de moeder weer gereed te maken weer haar intrede te doen in de buitenwereld en zogezegd weer 'in' haar lichaam te zakken, omdat ze zich voor de geboorte en kennismaking met haar kind zowel letterlijk als figuurlijk helemaal heeft geopend.

Het leek mij mooi en belangrijk om juist ook voor de geboorte een bewust moment te kiezen om aandacht te besteden aan het 'openen' van het lichaam, voor de geboorte van je kind. Ik kon eigenlijk weinig vinden over dit onderwerp en besloot daarom mijn eigen ritueel te bedenken en uit te voeren. Bij deze tweede zwangerschap (nu 38 weken, bijna!!!) wilde ik deze ervaring graag delen met andere vrouwen. Ik kon ook meteen mijn skills als psycholoog, coach en masseuse inzetten!

Wat was het heerlijk om dit voor te bereiden! Ik kon al mijn creativiteit erin kwijt en het is een heerlijke middag geworden met een mooi en ontspannen ritueel, veel prachtige verhalen en gedeelde ervaringen.

Ik wilde dat het echt een traktatie zou zijn voor de aanwezige dames, en volgens mij is dat gelukt!

In de toekomst wil ik graag meer van deze rituelen gaan begeleiden, dus voel je je aangesproken, neem dan contact met me op en schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan houd ik je op de hoogte!

Liefs,

Maura

Birth-rituals Part 1: The Opening Ceremony

When I was pregnant with my daughter, I was fascinated by the traditional rituals surrounding birth across the globe. In every country there seem to be different traditions and rituals when it comes to pregnancy, childbirth and the post-partum period.

One thing I noticed was the amount of rituals and traditions that take place AFTER birth, usually referred to as closing-rituals. These are rituals meant to symbolize the end of a period in which mother and baby (and the rest of the family) heal from birth, get rest, take the time to get breastfeeding (or feeding and sleeping in general) going and spend time together in those very important first weeks of bonding. After these first weeks, there are lot's of existing rituals in different countries, to prepare the mother to re-enter society and get back 'into' her own body again, since you've both literally and figuratively opened up to receive your baby, nourish and get to know and bond with him or her.

It occurred to me that I didn't find any information on the opposite of this: preparing the body to be OPEN for birth, when the time is there. It seems quite logical to me to prepare for this too. It might even be a nice and comforting experience to do this consciously. So I decided to make up my own ritual.

With this second pregnancy (now 38 weeks, almost there!), I wanted to share my experience with others and make use of my skills as a psychologist, coach and masseuse.

What fun it was to prepare a lovely ritual and share stories and experiences. I could use all my creativity to prepare for this day...

I wanted it to be a real treat for the women present, and I think this succeeded! In the future I plan on hosting more of these rituals, so if you are interested or would like to know more, feel free to contact me and sign up for the newsletter!

Love,

Maura


Recente Posts
Archief
Tags
No tags yet.