HET BELANG VAN WARMTE


Nu het weer buiten grauw en koud is, lijkt het vaak meer moeite te kosten om je fit en vrolijk te blijven voelen.....

Het begint al langzaam iets zonniger te worden buiten, maar toch ervaren we de laatste lootjes tot de zon eindelijk goed doorbreekt soms als best zwaar. Bij de overgang van seizoen naar seizoen heersen er vaak wat virusjes her en der en mensen zijn vermoeid van het koude(re) winterseizoen.

Wist je dat warmte je hoofd en lichaam enorm kan helpen om je beter te voelen?

LICHAAMSWARMTE

Bij babies en kleine kinderen zeggen ze wel dat je in het nekje kunt voelen of ze goed op temperatuur zijn. Daarbij wordt vaak aangegeven dat koude handen en voeten niet erg zijn. Toch zijn er veel aanwijzingen om te denken dat het juist een belangrijke indicatie is als handen en voeten koud zijn. Wijzelf als volwassenen vinden het over het algemeen ook helemaal niet prettig om koude handen of voeten te hebben.

Als je torso warm is, zal het bloed door laten stromen naar je handen en voeten. Als je torso te koud wordt, reageert je lichaam door de bloed- doorstroom naar je extremiteiten te verminderen, omdat je hoofd en organen prioriteit hebben om warm te blijven. Wanneer je bijvoorbeeld niet warm genoeg gekleed bent, of te vermoeid bent, zullen je voeten en handen afkoelen, zodat de 'core' van je lichaam genoeg warmte behoudt. Maar eigenlijk verlies je hierdoor dus kostbare energie; je lichaam moet op deze manier tenslotte harder werken om goed warm te blijven.

Er zijn twee manieren waarop je lichaam warmte genereert; van binnenuit, door het verbranden van calorieën en door externe factoren. Hierbij kun je denken aan zonlicht, warm en pittig eten, de openhaard, enzovoorts.

Omdat er in de winter minder zon is en je vaak ook minder beweegt, omdat je meer binnenshuis vertoeft dan in de lente en zomer, warm je minder makkelijk op en verbrandt je minder calorieën, waardoor je sneller afkoelt.

AFKOELEN = STOM want je hebt je energie nu juist hard nodig!

EMOTIONELE WARMTE

Na dit vrij technische en praktische verhaal is het natuurlijk ook handig om nog even te vermelden dat warmte in vele vormen komt. Net als letterlijke warmte hebben we net zo goed figuurlijke warmte nodig; emotionele warmte. Warmte van gezelligheid,saamhorigheid, liefde, nabijheid en van lief zijn voor jezelf.

DUS:

  • eet voldoende (als er geen calorieen zijn om te vebranden kun je ook niet warm blijven), eet warm, eet spicy exotisch eten 😉

  • trek een lekkere warme trui aan en warme sokken

  • hydrate! (water is de beste in het vasthouden van warmte, dus meer drinken betekent meer sunstantie in je lijf om je lichaam mee te verwarmen)

  • zorg dat er ten alle tijde een warme kop thee (of een bakkie troost??) binnen handbereik is

  • beweeg; dans, wandel, doe yoga, ga een rondje hardlopen (al is het maar om de tafel). Van bewegen wordt je warm én blij

  • neem tijd voor jezelf, om te signaleren of je van binnen en buiten nog warm bent, en zo niet, waar en waarom niet (zonder oordeel hè, gewoon signaleren en aandacht aan geven☺️)

  • last but not least; zoek en vind een ander mens of dier om mee te knuffelen. Als er iets is waar je warm van wordt is het wel de letterlijke en figuurlijke warmte van een ander....


Recente Posts
Archief
Tags
No tags yet.